A sarki csér fekete fejű, fehér testű, vörös lábú és csőrű, 30-35cm-es, a világon a leghosszabb vonulási utat bejáró madárfaj. A Földet átszelve, a szárazföld vonalát követve a nyarat az északi, míg a telet a déli sarkvidék közelében tölti.

Keskeny szárnya és villás farka ideális repülővé teszi, évente több mint 40 ezer km-nyi utat is megtesz. Az északi sarkvidék közelében, nagy telepekben költ, fészkét sekély talajgödrökben alakítja ki, melyet rendszerint kis kagylóhéjakkal bélel ki. A csér násza igen összetett. A násztánc középső szakaszában a hím hallal kínálja a tojót.

A SZIGET
A Dániához tartozó Feröer-szigetek egy vulkáni eredetű, 1400km2 területű szigetcsoport, mely valóságos madárparadicsom. Számtalan csér választja költőhelyéül ezen zord szigetek part menti szikláit.

CSÉRPÁR
A csér 3-4 évesen válik ivaréretté és egy életre választ párt magának. Hosszú, akár 30 évig tartó élete során párjával mindig ugyanoda tér vissza költeni.

BEETETÉS
A nász időszakában a karcsúbb hím a násztánc részeként „hal-ajándékkal” kedveskedik választottjának.

SZEMEZÉS
A csér a levegőben lebegve – szitálva – szemeli ki zsákmányát…

ZUHANÓ REPÜLÉS
… majd – mihelyst megpillantja – szédületes sebességgel zuhanni kezd, hogy elejtse áldozatát.

FÉKSZÁRNYAK
Ha úgy érzi, hogy nem lehet sikeres a halászat, még a víz színe fölött megáll és nem merül fölöslegesen a hullámok közé. Úszni nem igazán szeret, mivel teste és lábai túl kicsik ehhez.

CSOBBANÁS
Táplálékát – apró halakat, tengeri gerincteleneket – zuhanórepüléssel a vízbe vetődve a vízfelszín közelében fogja.

VÁRAKOZÁS
A tojó fülsiketítő ricsajjal ösztönzi párját a halfogásra, de amikor az hallal a csőrében emelkedik ki a vízből, hirtelen elhallgat és nagyra tátott csőrrel várja ebédjét a sziklán.

NÁSZAJÁNDÉK
A hím bámulatos ügyességgel -le sem szállva- adja át párjának a fickándozó halakat. Mellé röppen, kitárt szárnyával lefékez, így egyetlen szárnycsapásnyi idő alatt csőrből csőrbe vándorol a zsákmány.

KIFÁRADÁSIG
A következő pillanatban pedig már röppen is tovább, hogy órákon át, fáradhatatlanul újra és újra visszatérjen nászajándékával.